Aerobinen liikunta polttaa rasvaa

Kun mielessä on painonpudotus, liikunta on yksi tärkeimmistä lähestymistavoista. Liikunnalla voit fyysisesti vaikuttaa kehoosi kahdella tavalla: polttamalla rasvaa sekä kasvattamalla lihasta. Rasvanpolttoon tehokkain liikuntamuoto on aerobinen liikunta.

Aerobinen liikunta nostaa sykettä

Kaikki liikunta jaetaan kahteen toisistaan erilaiseen muotoon: aerobiseen ja anaerobiseen. Aerobinen liikunta nostaa sykettä sen verran, että lihakset tarvitsevat lisää happea toimiakseen tehokkaasti. Aerobinen liikunta on yleensä matalatehoista mutta pitkäkestoista ja tunnistat sen siitä, että sitä harrastessa hengästyt. Tällaista liikuntaa ovat esimerkiksi hölkkäys, reipas kävely, pyöräily, uinti sekä tanssi. Anaerobinen liikunta taas on lyhyempikestoista liikuntaa, jossa syke on mahdollisimman korkealla, itse asiassa niin korkealla, että lihakset eivät ehdi saada tarpeeksi happea vaaditun toiminnan suorittamiseen ja ne alkavat toimia hapettomasti, eli anaerobisesti. Tällainen liikunta kipeyttää lihakset vaikuttamalla aineenvaihduntaan ja muodostamalla lihaksiin hitaastipoistuvia anaerobisen liikunnan sivutuotteita, esimerkiksi maitohappoa. Anaerobista liikuntaa ovat esimerkiksi voimaharjoittelu, kuntosaliharjoittelu sekä spinning.

Aerobinen liikunta polttaa rasvaa

Aerobinen liikunta polttaa rasvaa tehokkaammin, kuin anaerobinen liikunta. Rasvanpolton salaisuus on liikunnan pitkäkestoisuus. Aerobista liikuntaa jaksaa yleensä harrastaa pidemmän aikaa, sillä matalatehoinen liikunta antaa lihaksille mahdollisuuden jatkaa hapen käyttöä energiatuotannossa, eivätkä lihakset siis uuvu niin nopeasti. Monien tutkimusten mukaan 30 minuuttia on minimiaika liikkumisessa rasvanpolton aloittamiseksi. Anaerobinen liikunta taas on omiaan lihasten kasvattamiseen. Yleiskunnon ylläpitämisessä ja kunnon parantamisessa tarvitaan molempia liikuntamuotoja sopivassa suhteessa.

HIIT on tehokas tapa polttaa rasvaa – vain 4 minuutissa!

High intensity interval training eli HIIT (suomeksi intervallitreeni) on yksi tehokkaimmista tavoista polttaa rasvaa. Tässä treenissä ajanpuute ei ole käypä tekosyy, sillä HIIT-treeniin kuluu vain 15 minuuttia viikossa. HIIT-treenin ideana on, että ensin liikutaan matalalla teholla, esimerkiksi hölkätään, 30 sekuntia, jonka jälkeen juostaan täysillä tai hypitään esimerkiksi hyppynarua niin lujaa kuin vain pystyy 30 sekunnin ajan. Tämän jälkeen taas hölkätään ja annetaan hengityksen tasaantua 30 sekunnin ajan, ja sitten taas tehdään täysillä 30 sekuntia.

Ajat vaihtelevat hieman eri tekijöiden mukaan, ja toisille 10 sekunnin spurtti voi sopia paremmin kuin 30 sekunnin. HIIT yhdistää aerobisen matalatasoisen liikunnan sekä korkeatehoisen anaerobisen liikunnan yhdeksi paketiksi, jota on helppo soveltaa lähes mihin urheiluun vain: kokeile esimerkiksi uinnissa tai pyöräilyssä. Treeniä voi jatkaa niin kauan kuin vain jaksaa, vaikka 30 minuuttiinkin asti, mutta jopa 4 minuuttia kerrallaan tekee suuren eron yleiskuntoon?

Jos kuitenkin intensiivisen suorittamisen jälkeen alkaa ramaista, on hyvä vaihtoehto katsastaa esimerkiksi mielenkiintoinen onlinekasino ja rentoutua!