Ajanvietettä urheilun välipäiville

Kun johonkin harrastukseen pääsee kunnolla sisään, välipäivien pitäminen saattaa tuntua silkalta tuskalta. Mieli haluaisi hypätä fyysisten haasteiden pariin, mutta keho tarvitsee lepoa. Jotta suoritukset voisivat olla parhaita mahdollisia, on oikeanlaisen treenaamisen lisäksi otettava huomioon myös lepo ja ravinto. Tässä artikkelissa käsittelemmekin välipäivien aikana rentoutumista ja sopivia aktiviteetteja myös sellaisille harrastajille, jotka eivät malta pysyä poissa lajin ääreltä.

Hemmottele itseäsi

Välipäivinä on tärkeää antaa kehon levähtää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko päivä täytyisi viettää sängyn pohjalla erilaisia rasvaisia herkkuja mussuttaen, vaan aika kannattaa käyttää kehon kannalta hyödyksi. Esimerkiksi saunassa venyttely on oiva tapa sekä aktivoida lihaksia ja niveliä että myös rentouttaa niitä. Kuuma ja kostea ilma voivat auttaa myös urheilijoille tuttujen flunssaoireiden lievittämisessä.

Saunan jälkeen voi esimerkiksi viettää pidemmän ajan suihkun alla. Viikon aikana tehdyt treenit päättyvät hyvin usein vain pikaiseen suihkuun ja hiusten ja vartalon pesuun, eikä hetkestä ehdi oikein nauttia. Hiukset voi esimerkiksi pestä tällä kertaa syväpuhdistavalla shampoolla ja niihin voi jättää kosteuttavan naamion. Vartalon ihon voi kuoria, ja suihkun jälkeen voi levittää kasvoille rentouttavan ja hoitavan naamion.

Lepuuta myös aivojasi

Monet urheilulajit kuormittavat myös mieltä. Jalkapalloilija joutuu pohtimaan, kenelle syöttää seuraavaksi, ja nyrkkeilijä joutuu työstämään jatkuvasti vastustajan mikroliikkeitä. Juoksijakin saattaa kuvitella tyhjentävänsä päänsä lenkin yhteydessä, vaikka oikeasti ajatukset pyörivät laskuissa ja työpaikan ongelmissa. Välipäivänä on tärkeää huomioida myös mielen rentoutuminen. Viikon tehtävälistan voi siirtää sivuun ja rentoutua esimerkiksi hyvän kirjan parissa. Jotkut taas pyörittelevät kolikkopelejä, ja tällöin kannattaakin hyödyntää Rizkin bonus.

Aivoja voi lepuuttaa myös esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia tai yksinkertaisesti nukkumalla. Nukkumisen aikana hermosto lepää, ja näin myös lihakset rentoutuvat. Ihminen näkee unia, jotka muun muassa poistavat muistista päivän aikana tapahtuneita turhia ärsykkeitä ja kertaavat tärkeitä opittuja asioita. Uni myös lataa akkuja seuraavaa päivää varten, ja välipäivän jälkeen moni onkin huomattavasti pirteämmässä kunnossa. Suoritukset onnistuvat paremmin, ja onnistumisista osaa iloita eri tavalla.