Suojaa silmäsi UV-säteilyltä urheilusuorituksen aikana

Ulkona urheilu on mukavaa, erityisesti hyvällä säällä. Aurinko virkistää mieltä ja kohottaa energiatasoa, mutta auringon tuottamilta UV- eli ultraviolettisäteiltä on syytä suojautua, talvisellakin säällä. Aurinkolasit ovat tärkeä tarvike urheillessa minä tahansa vuodenaikana.

Suojaa silmäsi ja näkökykysi

UV-säteily on haitallista ihmissilmille. Samaan tapaan kuin auringon UV-säteet voivat polttaa ihon, voivat silmätkin palaa. Tätä kutsutaan lumisokeudeksi tai hitsaajan silmäksi. Silmän pinnalla on sarveiskalvo, joka ärtyy herkästi ultraviolettisäteilystä. Lumisokeuden iskiessä silmiä särkee, ne vetistävät ja silmissä saattaa olla tunne, kuin niissä olisi hiekkaa. Talvisin lumisokeus voi iskeä nimensämukaisesti lumihangen heijastuksesta ja kesällä veden pinnalta. Lumisokeus paranee itsestään ja vaatii potilaalta vain lepoa, mutta se voi vaikuttaa näkökykyyn myöhemmin elämässä. Pitkään kestänyt toistuva altistus UV-säteille voi nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä. Harmaakaihissa silmän linssi samenee ja haittaa näkökykyä, esimerkiksi hämäränäkö heikkenee huomattavasti. Kaihi on yleinen vaiva vanhoilla ihmisillä. Pitkään kestänyt UV-säteily voi vahingoittaa myös silmänpohjaa.

UV-säteilyä ei voi tuntea silmillä ennen vahinkoa. Edes korkean UV-säteilyn päivinä ihminen ei voi aistia säteilyn määrää. Siksi on tärkeää suojautua aina aurinkoisella tai puolipilvisellä säällä, ja aurinkoisissa maissa kuten Espanjassa aina, oli sää aurinkoinen tai ei. Parhaimmillaan jopa 80% UV-säteistä voi tunkeutua pilvien lävitse. Vieläkin etelämmissä paikoissa riittää voimakkaampaa aurinkoa; Taj Majal on paikka, jossa täytyy olla äärettömän hyvin suojatut lasit.

Kuinka suojaudun

Suojaa silmäsi UV-säteilyltä urheilusuorituksen aikana

Parhaiten UV-säteilyn haitoilta voi välttyä suojaamalla silmät asianmukaisin varustein. Esimerkiksi lumilautailijalla lasit suojaavat silmiä lentäviltä jääkiteiltä sekä kiviltä, mutta myös lumisokeudelta, heijastamiselta sekä UV-säteiltä. Aurinkoaseja valitessa on tärkeää valita lasit, jotka mainitusti ja testatusti suodattavat UV-säteilyä. Kaikki tummat lasit eivät automaattisesti suodata UV-säteitä. Oli kyseessä sitten kevyempi urheilu, kuten purjehdus, hölkkä tai jalkapallo, tai vaativampi laji kuten kilpapyöräily tai tennis, tarvitset avuksesi urheiluun suunnitellut aurinkolasit. UV-suojan lisäksi muita lasien tärkeitä ominaisuuksia ovat istuvuus, nenäkappaleen sekä aisojen säätömahdollisuus ja turvallisuus. Käytä aina urheiluun suunniteltuja aurinkolaseja, sillä näissä laseissa linssien valmistusmateriaali on riittävän kestävää ja sellaista, että lasien rikkoutuessa linssistä ei muodostu teräviä kulmia tai säröjä, jotka voivat vahingoittaa silmää tai kasvoja.

Silmälaseja käyttävälle tummuvat lasit ovat paras vaihtoehto

Mikäli käytät silmälaseja, itsestään tummuvat lasit saattavat olla paras vaihtoehto aurinkolaseja hankkiessa. Itsestään tummuvat silmä- ja aurinkolasit muuttavat tummuuttaan UV-säteilyn määrän mukaisesti. Tummuuteen vaikuttaa myös lämpötila: kylmässä säässä linssit tummuvat lämmintä säätä enemmän. Aktiiviselle liikkujalle paras valinta on omilla vahvuuksilla varustetut urheilulasit, joissa on myös UV-säteilyn mukaan tummuvat linssit.