Suomi on maailman huippumaa salibandyssa

Salibandy on alunperin Ruotsista lähtöisin oleva urheilulaji, joka maan läheisen sijainnin ansiosta Suomeen nähden rantautui pian myös Suomeen ja sai kansalaistemme suuren suosion. Suomi on toinen kahdesta ainoasta maasta, jossa on ammattitasoinen salibandyliiga (näistä toinen on tietty Ruotsi Svenska Superliiganillaan). Suomen Salibandyliiga perustettiin vuonna 1986, jopa 9 vuotta ennen Ruotsin ammattiliigan perustamista.

Maailmanmestaruuksia ja hopeamitaleja

Salibandyn maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1996 lähtien. Näissä kisoissa palkintopaikoille ovat päässeet vain Suomi, Ruotsi, Norja, Tsekki, Tanska, Sveitsi ja Saksa. Suomi on voittanut näistä kisoista kolme, joista viimeisin kultamitali pelattiin kotiin vuonna 2016. Hopealle on kiivetty 3 kertaa ja pronssille kaksi, eli yhteensä mitaleja kisoista Suomella on 11 kappaletta. Kisat on järjestetty Suomessa vain kaksi kertaa: vuonna 2002 sekä 2016, mutta vuoden 2020 kisat tuovat MM-pelin Suomeen jo kolmannen kerran. Seuraavat kisat järjestetään Prahassa vuonna 2018.

Naisten kisoissakin Suomi on loistanut salibandyssa. Naisten MM-kisoista Suomi on voittanut kaksi kultamitalia, 6 hopeaa ja 2 pronssia, eli yhteensä 10 mitalia.

Suomen pahin vastus sekä ainut Suomen edelle salibandyssä kiilaava maa on Ruotsi, jolla MM-kultamitaleja on jo 8 ja hopeaa vain 3 kappaletta.

Suomi on maailman huippumaa salibandyssa

Junnusarjassakin loistetaan

Salibandysta järjestetään vuosittain myös junioriliigan MM-salibandykisat. Joka toinen vuosi pelataan tyttöjen ja joka toinen poikien kisat: parilliset vuodet on varattu tytöille ja parittoman pojille. Suomi on voittanut tyttöjen MM-kisoissa vain kerran vuonna 2012, mutta hopealle ollaan päästy kolme kertaa. Poikien sarjassa Suomi on voittanut kaksi kertaa ja hopeaa on tuotu kotiin myös kahdesti. Junnu-liigan kisat on pidetty Suomessa kaksi kertaa: vuonna 2009 poikien sarjassa sekä vuonna 2004 tyttöjen sarjassa. Näissä kisoissa Suomi tuli molemmissa toiseksi.

Champions Cup

Champions Cup järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2011 ja kisat ovat nyt Kansainvälisen Salibandyliiton (IFF) ykköskisat. Vuoden 2011 kisoissa miesten sarjassa Suomi voitti kultaa ja naisten sarjassa Ruotsi.

Suomalaisille rakas laji

Tilastojen mukaan Suomessa lajin harrastajia on jopa 354 000. Tutkimuksen teki Suomen Gallup SLU:lle vuosina 2005 ja 2006. Suomen Salibandyliitto on Suomessa salibandyn pääasiallinen kehittäjä ja valvoja. Liitolla on noin 850 jäsenseuraa, joissa pelaa noin 2200 joukkuetta, joihin kuuluu 45 000 lisenssipelaajaa. Suomessa salibandya voi pelata aina I-divisioonasta VI-divisioonaan asti, ja korkein sarjataso on salibandyliiga.