Suojaudu huolella laskettelurinteessä

Laskettelu ja lumilautailu ovat loistavia talviurheilulajeja, joiden avulla voi kehittää niin kuntoaan, lihaksiaan kuin yksinkertaisesti pitää hauskaa. Kuten kaikessa urheilussa, on laskettelumäessä tarpeen oikeanlaiset varusteet ja asianmukainen suojautuminen. Lasketellessa suksilla, lumilaudalla tai millä tahansa muulla lasketteluvälineellä, kasvaa vauhti usein hyvinkin suureksi. Laskettelurinteet ovat haastavuudestaan riippuen hyvinkin jyrkkiä ja sääolosuhteet sekä toiset rinteessä olijat luovat lisähaastetta turvalliseen laskemiseen. Oikeanlainen suojautuminen ja turvavarusteiden käyttö saattaa pelastaa laskijan onnettomuuden sattuessa suuremmilta vammoilta, ja jopa toimia hengenpelastajana.

Tärkein suojaväline laskettelurinteessä

Millä tahansa lasketkin, on kypärä varmasti halvin henkivakuutus, jonka voit ottaa. Päänsuojaaminen on ehdottoman tärkeää, sillä se voi pelastaa kaatumisen tai törmäyksen sattuessa aivotärähdykseltä ja vakavilta vammoilta. Oikeanlainen kypärä on turvamääräysten mukainen ja säädetty sopivan tiukalle. Kypärän ei tule liikkua päässä ja leuan alta suljettava solki tulee säätää tarpeeksi kireälle ettei kypärä pääse liikkumaan ylöspäin ja pois päästä törmäyshetkellä.

Suojaudu huolella laskettelurinteessä

Moni on kuullut onnettomuuksista, joissa kypärä on pelastanut kantajansa suuremmilta vammoilta tai jopa kuolemalta. Yksi viimevuodet Suomessa paljon julkisuutta saanut tapaus on entisen ammatti laskijan Pekka Hyysalon kohtalokas onnettomuus, hänen laskeuduttuaan hurjasta hypystään epäonnisesti. Pekka sai vakavan aivovamman ja vietti pitkän ajan koomassa, josta herättyään kukaan asiantuntija ei edes osannut odottaa hänen oppivan kävelemään. Pekka on yllättänyt kaikki mahtavalla asenteellaan ja sinnikkyydellään – hän opetteli uudestaan perustoiminnot kuten puhumisen, syömisen ja lopulta kävelemisen, ja on sittemmin kuntoutunut ottamaan jopa juoksuaskeleita ja palaamaan suksille joskaan ei enää tehdäkseen temppuja. Pekka on vannonut kypärän pelastaneen hänen henkensä ja onkin varmasti innostanut monia nuoria laskijoita suojautumaan kunnolla.

Sään mukainen suojautuminen ja turvallisuuden maksimointi

Oikeanlainen varustautuminen laskettelurinteeseen riippuu paljon sääolosuhteista. Hyvät suojalasit ovat tarpeen ja niitä kannattaakin hankkia eri sääolosuhteisiin. Aurinkoisella ilmalla tummemmat suojalasit ja pilvisellä tai lumisella vaaleammat rinteen muotoja korostavat lasit ovat hyvä valinta. Erityisesti lumi sateessa on mahdoton nähdä kunnolla eteensä ilman suojalaseja. Tämä luonnollisesti luo suuren turvallisuus- ja törmäysriskin.

Laskettelu vaatteet on tehty paitsi lämmittävistä, mutta myös kaatumisen sattuessa ihoa suojaavista materiaaleista. Koskaan ei kannata lasketella ilman hanskoja vaikka ilma olikin jo kevät auringon lämmittämä. Kaatuessa ihminen luonnollisesti ottaa vastaan käsillään, jotka ilman hanskoja varmasti satuttaa pahimmillaan jäiseen rinteeseen. Moni turvautuu tästä syystä myös rannesuojiin, jotka tukevat rannetta ja ehkäisevät murtumia kaatumistilanteessa.

Rinteessä tulee oman lajiin sopivan suojautumisen lisäksi aina muistaa hyvät säännöt ja muiden kunnioitus. On tärkeä muistaa, että vaikka itsellä olisi kypärä ja turvallinen olo laskea lujaa sekä silmillään säähän sopivat laskettelulasit, voi olla että jollakin rinteen käyttäjällä näkyvyys eikä suojautuminen ole niin hyvällä tasolla. Hyvä turvaväli muihin, sekä ympäristön jatkuva havainnointi on erittäin tärkeää. Muista myös rentoutua – esimerkiksi Craps tarjoaa mahtavaa viihdettä!