Hiihtämiseen vaadittavat varusteet

Hiihtäminen on ollut suosittu harrastus Suomessa kautta aikojen – viihdymme ladulla lapsesta vanhukseen saakka. Hiihtäminen kuuluu myös peruskoulussa kokeiltaviin ja harrastettaviin urheilulajeihin. Monet harrastavat hiihtoa koko perheen talviurheilulajina joko järvenjäällä tai kuntoilureitteille tehdyillä hiihtoladuilla. Hiihto on erinomainen kokovartaloa luonnollisesti kuormittava kuntoilulaji ja monet kuntoliikkujat suosivatkin sitä muun liikunnan ohessa. Suomalaiset hiihtäjät pärjäävät hyvin myös kansainvälisellä tasolla, ja Suomi tunnetaankin hyvänä hiihto- ja talviurheilumaana.

Hiihtämiseen vaadittavat varusteet

Hiihdon sujuminen on monen muun urheilulajin tapaan kiinni hyvistä ja oikeanlaisista varusteista. Kukaan ei nauti hiihtämisestä silloin, jos suksi ei luista, tai silloin jos suksi luistaa liikaa eikä pitoa ole lainkaan!

Oikeanlaiset varusteet hiihtotyylin mukaan

Perinteisessä hiihdossa edetään useimmiten hiihtolatua pitkin. Sukset ovat hieman pidemmät kuin luistelu tyylin hiihdossa, sauvat sen sijaan ovat lyhyemmät. Hiihto monot tukevat jalkaa oikeasta kohtaa ja toisaalta joustavat oikeasta kohtaa liikkeen mukana.

Luisteluhiihto on suosittu hiihtolaji, jossa vauhti on usein kovempi kuin perinteisellä tyylillä hiihdettäessä. Sauvat ovat pitkät ja niillä lykitään vauhtia voimakkain vedoin. Erityisesti luistelutyylin hiihdossa on tärkeää pukeutua joustaviin vaatteisiin eikä ylipukeutua, sillä hiihtäessä tulee lämmin ja liialliset vaatteet hankaloittavat sulavaa liikkumista.

Yhdistelmäsukset, -sauvat ja –monot ovat molempiin hiihtotyyleihin sopiviksi suunniteltuja varusteita. Niitä voi ajatella tietynlaisena kompromissina. Tällainen yhdistelmä- tai kombovarustesetti on loistava satunnaiselle hiihtäjälle, joka ei liikaa välitä vauhdin kasvattamisesta tai täydellisyyttä hipovasta tekniikasta. Sen sijaan jos haluaa keskittyä tiettyyn hiihtotyyliin ja parantaa hiihtotaitojaan hyviksi, on suositeltavaa hankkia juuri siihen hiihtolajiin valmistetut välineet

Hiihtäjän varustepaketti

Hiihtämiseen vaadittavat varusteetSuksien, sauvojen ja monojen lisäksi harrastatelevakin hiihtäjä tarvitsee muutamia lisävarusteita. Tärkeimpänä näistä ovat oikeanlaiset hiihtovaatteet. Hiihto vaatetuksen on oltava tarpeeksi lämmin talviurheiluun tukahduttamatta kantajaansa. Tekninen joustava ja hengittävä materiaali on suositeltavaa. Kylmällä ilmalla hiihdettäessä ei paras vaihtoehto ole paksut toppavaatteet vaan niiden sijaan ohuita ja hengittäviä kerroksia suosivat kerrospukeutuminen. Kaula ja päänalue on syytä suojata hiihtäessä aina hyvin sillä päänalueelta vapautuu hikeä joka kylmässä ilmassa voi kylmettää nopeastikin.

Muita hiihtäjän välineitä:

– Suksivoiteet, suositellaan pitämään ainakin kolmea eri sääolosuhteille tarkoitettua voidetta varastossa. Suksien oikeanlainen voitelu tehdään aina sääolosuhteiden ja hiihtotyylilajin perusteella

– Tekniset, lämpimät ja helposti käden mukana liikkuvat hiihtohanskat

– Hiihtolasit tarvittaessa, hyvät erityisesti lumisateessa ja kovassa vapaan tyylin hiihtovauhdissa

– Juomapullo vyö, pitkiä matkoja hiihtäessä on tärkeää pitää nesteytystä yllä